Mycie i czyszczenie chemiczne CIP urządzeń w przemyśle spożywczym

Czyszczenie chemiczne CIP

Przedłużenie żywotności urządzeń oraz utrzymanie ich w czystości w przemyśle spożywczym jest bardzo istotne. Efektywność wielu wykonywanych procesów zależy od dokładności i systematyczności czyszczenia chemicznego. Zadbanie o powierzchnie mające bezpośredni kontakt z żywnością pozwala na obniżenie kosztów użytkowania oraz zmniejszenie zużycia energii. Jak zadbać o to, aby czyszczenie było maksymalnie skuteczne?

Zabezpieczanie urządzeń myjących w przedsiębiorstwach spożywczych

Rdza, osady wapienne, tłuszczowe, to tylko kilka z możliwych zanieczyszczeń, z którymi borykają się właściciele urządzeń z firm w branży spożywczej. W wielu przypadkach warto zastosować kilka preparatów, aby zwiększyć skuteczność czyszczenia. Zwiększając skuteczność mycia można użyć środka zasadowego, następnie kwasowego i kończąc na dezynfekującym. Należy zachować szczególną ostrożność stosując preparaty o właściwościach silnie żrących. Czyszczenie chemiczne CIP pozwala na korzystanie z urządzenia bezpośrednio po spłukaniu naniesionych środków.

Dezynfekcja istotnym etapem utrzymania należytych warunków higienicznych

W zakładach przemysłu spożywczego niezwykle ważne jest zastosowanie preparatów chemicznych, które umożliwiają usunięcie bakterii oraz grzybów z maszyn. Tych samych substancji można użyć do dezynfekowania linii produkcyjnych. Czyszczenie chemiczne CIP będzie skuteczne, jeśli środki zostaną zastosowane we właściwym stężeniu. Odgrywa to bardzo istotną rolę w kwestii dbałości o bezpieczeństwo żywności oraz spełnienie wymagań systemu HACCP.

Ekonomiczne czyszczenie chemiczne CIP przy użyciu stacji

Podejmując decyzję o wyborze najkorzystniejszej metody czyszczenia chemicznego CIP należy wziąć pod uwagę specyfikę danego przedsiębiorstwa. Większość specjalistów z branży spożywczej uważa, że stacje są najskuteczniejszym, a zarazem najbardziej ekonomicznym sposobem wyeliminowania zanieczyszczeń w urządzeniach. Największym atutem Czyszczenia chemicznego CIP jest skrócony czas trwania w porównaniu do tradycyjnego czyszczenia polegającego na otwarciu urządzenia.

Udostępnij:

Bądź pierwszym który napisze komentarz.

Zostaw odpowiedź