Stacje mycia / Czyszczenie chemiczne CIP – przydatność dezynfekcji linii technologicznych

Stacje mycia Czyszczenie chemiczne CIP

Przeznaczone są do mycia oraz dezynfekcji chemicznej wyposażenia technicznego występującego w każdej postaci, począwszy od zbiorników procesowych i magazynowych po mieszalniki i rurociągi procesowe. Chemiczne czyszczenie CIP jest procesem koniecznym do przeprowadzenia w zakładach z branży farmaceutycznej, chemicznej oraz spożywczej oraz wszędzie tam, gdzie ważna jest wysoka jakość, bezpieczeństwo oraz standardy wysokiej higieniczności.

Czym jest czyszczenie chemiczne CIP i dlaczego jest istotne?

Skrót CIP wywodzi się z języka angielskiego i oznacza – Clean-in-place. Dotyczy mycia wnętrza rur oraz wszelkiego rodzaju urządzeń procesowych z zaznaczeniem, iż nie wymaga to demontażu maszyny. Czyszczenie chemiczne CIP stosuje się w szczególności w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym. Zakłady produkujące żywność wedle obowiązujących przepisów dotyczących zdrowia i jakości muszą być wyposażone w stacje odpowiadające za czyszczenie chemiczne CIP.

Budowa i działanie stacji mycia CIP

Na konstrukcję stacji do czyszczenia chemicznego CIP składa się: zbiornik wody, środków myjących oraz dezynfekujących. Całość połączona jest za pośrednictwem przewodów rozpylających, zaworów i pomp. Czyszczenie chemiczne CIP przy użyciu stacji odbywa się poprzez przepompowywanie roztworu roboczego do mytej instalacji lub urządzenia w obiegu zamkniętym. W końcowym etapie instalacja przepłukiwana jest wodą, aż do momentu osiągnięcia obojętnego pH popłuczyn.

Czy stacja mycia CIP jest rozwiązaniem ekonomicznym?

Czyszczenie chemiczne CIP przy użyciu specjalnej stacji mycia pozwala na zaoszczędzenie środków myjących, a także umożliwia ograniczenie ilości ścieków, które odprowadzane są po zakończonym procesie. Ponadto woda otrzymana z płukań może posłużyć do wstępu kolejnego cyklu. Czas mycia, zaprojektowanie stacji, to wszystko jest bardzo indywidualną kwestią. Rozwiązanie jest na tyle elastyczne, że można je dopasować do specyfiki danej działalności.

Udostępnij:

Bądź pierwszym który napisze komentarz.

Zostaw odpowiedź